Medlemsmöte 2024 nr 6 – Presentation av Juktan pumpkraftverk samt bildvisning från Öregrund

Mötet hölls på Storbrunn 2024-10-09 och var ett öppet möte där även allmänheten var inbjuden, en handfull icke medlemmar kom utöver våra trogna deltagare.

Presentation av projektet Juktan pumpkraftverk

Marcus Lundström från Vattenfall Vattenkraft AB presenterade projektet med att återställa kraftverket till ett pumpkraftverk. Efter visst teknikstrul och tålmodiga åhörare så kunde presentationen genomföras via Teams.

Projektet är i förstudiefas och miljögodkännande beräknas komma 2026. Byggstart i slutet av 2027 och idrifttagning sent 2031. Omfattande mätning och datascanning av tunnelsystem och maskinsalar pågår. All elutrustning byts ut samt stora delar av den mekaniska utrustningen.

Anläggningen beskrivs som ett stort energilager. Vatten pumpas från sjön Storjuktan upp till Blaiksjön, som ligger drygt 210 meter högre upp. När el ska produceras släpps vattnet från Blaiksjön antingen tillbaka till Storjuktan eller till sjön Storuman. 

Driftprincipen bli då att när är det det är elöverskott från väderberoende anläggningar (sol och vind) som inte kan lagras, så pumpar man upp vatten till Blaiksjön med turbinaggregatet som pump. För att sedan vid efterfrågan köra igång turbinenaggregatet som generator. Kraftverket blir på 315 MW.

Mer information kan vi få på https://projekt.vattenfall.se/vattenkraftsprojekt/juktan

Bilder från Öregrund genom Erik Lundeborg’s kamera – Östhammars Fotoklubb 

Erik började sitt föredrag mid ett musiksatt bildspel med flygfoton från drönare över Öregrund därefter bilder från alla årstider. Öregrund är inte bara en sommaridyll utan det finns mycket uppleva under alla årstider.

Foto: Erik Lundeborg

Foto: Erik Lundeborg


Publicerat

i

,

av

Etiketter: