Studiebesök i Hargs Bruk 2024-09-16

Måndagen den 2024-09-16 besökte vi Hargs Bruk för ett mycket intressant studiebesök med följande program:

Hargs historia och företagspresentation av ägaren Simone Tufvesson. Här kommer föredraget att länkas. Ett kort referat nedan:

Hargs bruk kontinuerligt i drift sedan 1668. Kontinuerlig utveckling och avveckling krävs för att hålla företaget välmående. Verksamheter: Gruvor, hamnar, sågverk, hyttor, smedjor, fastigheter, jakt, fiske, lant- och skogsbruk. Järnhanteringen är avvecklad sedan tidigt 1900 tal. Idag är det Skog, Lantbruk, Fastigheter och Hargs Industrimark som är i fokus. Man har 17 fastanställda, senast anställd är en jaktansvarig. Mer info om bruket finns på deras hemsida https://www.hargsbruk.se

Därefter blev det visning av Hargs Ångkraftverk, etablerat i slutet av 1800 talet samt brukets fastigheter av fastighetschefen Johan Landberg. Johan har jobbat i Forsmark som fastighetsansvarig samt tidigare på verkstaden (”Strandvillan”).

Ursprungligen fanns 4 kvarnar på platsen. Kraftverket användes sedan för att driva ett sågverk, byggnaden finns kvar och ligger nedströms fisktrappan och används idag som magasin. Kraftverket var i drift mellan 1892 och 1959.

Från början drevs kraftverket med en kolvångmaskin från Bolinder. Generatorn på 100 kW var tillverkad av NYA FÖRENADE ELEKTRISKA AB från Ludvika (föregångare till ASEA). Ångmaskinen ersattes 1913 med en turbin från de LAVAL. Pannorna eldades upp varje morgon sex dagar i veckan och turbinaggregat startades för att leverera kraft till sågverket fram till 17.30. Man eldade med spillved från sågverket. Det var även vanligt att luffare värmde sig i pannhuset.

Kontrollpanelen är i original och innehåller även ett synkronoskop. Man kunde fasa in mot kraftverket i Älvkarleby när kraftlinjen därifrån drogs förbi. Historien säger att inga arbetsolyckor inträffade men mer sannolikt är det nog att inga dödsolyckor inträffade… Med dagens mått mätt skedde sannolikt flera arbetsolyckor av döma av de säkerhetsanordningar vi såg. Under en period så användes spillvärmen till ett litet ”kommunalt bad” samt man gjorde försök med att hålla dammen ovanför dagens fisktrappa isfri..

En examensarbete av elever från ”Byggnadsvård i Västmanland” från 2009 beskriver mer historien, se försättssida nedan.

Nedan följer en samling bilder från ångkraftverket vid vårt besök.

Mer bilder finns från en person som besökt platsen 2011 Bilder av Niklas Biederman

Vi avslutade med ett besök i Hargs Bruk’s museum som är beläget i ett jättelikt gammalt sädesmagasin i tre våningar. En princip som gamle ägaren hade var att ”allt skall sparas” och det märks. Här inne såg vi mycket gammalt och nostalgiskt. Otroligt mycket, till och med del av en gammal skolsal..

Nedan följer några bilder från insidan – men det bör upplevas ”live”

Slädar med mera
Kontorsutrustning


Publicerat

i

,

av

Etiketter: